Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Százszámra szedjük a tobozokat – idén is tobozszüret a Follyban!

Százszámra szedjük a tobozokat – idén is tobozszüret a Follyban!

A szokatlanul forró és száraz nyárnak, majd az azt követő, átlagosnál is melegebb ősznek köszönhetően a tobozok már az évszak eleje óta folyamatosan érnek. November 19-én tartjuk idei tobozszüretünket, amelynek során cédrusainkról és ciprusainkról takarítjuk be a tobozokat – részben alpintechnikai eszközöket, részben kézi szüretet alkalmazva.

Idén egy újdonsággal is készülünk: azokat a látogatókat, akik megkeresik az összes, szüretbe bevont fát és ott összegyűjtik a látogatásukat igazoló pecséteket, ciprusmagonccal ajándékozzuk meg. A szüretelendő cédrusokat és ciprusokat, valamint szüretelő kollégáinkat azért is érdemes felkeresni, mert számos érdekességgel készülnek a kertről és növényeiről egyaránt.

A szüretre folyamatosan, 11 és 15 óra között kerül sor – ugyanebben az időben toboz- és termésbemutatóval várjuk a látogatókat, közvetlenül a bejáratnál.

A tobozok kizárólag magfogás céljából kerülnek leszüretelésre, nem vihetők el, de a szüret napján a Folly ajándéktobozokkal kedveskedik a vendégeknek, akik erdei fenyő, feketefenyő, himalájai selyemfenyő, atlaszcédrus és ciprus tobozok közül választhatnak majd.

A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban. Akik ezen a napon ellátogatnak hozzánk, megkóstolhatják éttermünk hétvégi ajánlatát, amely ezúttal fokhagymás sült oldalas lesz, hagymán pirított burgonyával és párolt lilakáposztával, desszertként pedig a pirított fenyőmagos Folly krémest ajánljuk.

Délután három órakor a gyerekeket egy közös játékra hívjuk: a páfrányfenyőink előtti területen tobozkirakót szervezünk, ahol a legkisebbek kipróbálhatják magukat egy tobozokból álló fenyőforma-alakzat kirakásában . Ugyanebben az időpontban a felnőtteket Boróka borkóstolónkra várjuk – a külön borkóstolójegy ellenében látogatható programon Boróka fehér, Boróka rozé és Boróka vörös borunkat kínáljuk kóstolásra. Az eseményhez kapcsolódóan egész napos, kedvezményes borvásárt tartunk.

  • Toboz ki-mit-tud:

Az amerikai duglászfenyő alapváltozatának 5–8 cm hosszú, lecsüngő tobozán a fedőpikkelyek nem hajlanak vissza, hanem jellegzetesen kilógnak a tobozból. Az atlaszcédrus tobozai könnyen felismerhetők tojásdad alakjukról. A himalájai cédrus tobozai is hasonló formájúak, de az atlaszcédrusénál nagyobbak. A tobozok a nemzetség minden példányánál éretlenül zöldek, majd bebarnulnak, végül sötétbarnán, tobozpikkelyekre szétesve hullanak le a fáról, miközben elhullatják magjaikat.  A könnyező ciprus tobozai 6-8 pikkelyűek, az éves hajtásokon zöldek, szürkésen hamvasak, szarvacskájuk kissé visszafelé hajló.

Rossz idő esetén pótnap: december 3., szombat.

 

 

 

Keresés