Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Borászat

A szőlőszem, amíg a tőkéről elér egy palack mélyére, nagyon hosszú utat jár be. Sok munka és törődés kíséri útját, csakúgy, mint Arborétumunk fáinak történetét.

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken 10 hektáron folyik a szőlőtermelés, amely, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban.

 

 

2020-ban adtuk át a modern pincét is magába foglaló új borászati épületünket a kert észak-nyugati csücskében. Borászatunkban évente 45.000 palack bort állítunk elő.

A szőlőtermesztés felvirágoztatása a szépnagypapához köthető, aki a XIX. század közepén vette meg a jelenlegi arborétumot is magába foglaló birtokot a rajta álló épülettel és pincével együtt.

Nemcsak a mikroklíma, és a Balaton lokációja, de talaj tekintetében is különleges a borvidék. Általában a bazalt a meghatározó, de mint például az Arborétum ültetvényeinek esetében, mészköves, vörös permi homokköves talajjal is találkozhatunk.

Borászatunk a badacsonyi történelmi borvidék hagyományaihoz híven főként fehérborokat készít, azok közül is a környékre jellemző fajtákat részesíti előnyben, mint a szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling és a kéknyelű.

Boraink nagy része reduktív eljárással készül, de egyes tételek, mint a Cédrus, hordós érlelést is kapnak. Kedvelt boraink között kiemelkedő a gyümölcsös ízvilágú Boróka, amely muskotály, olaszrizling és szürkebarát házasításának az eredménye, és az elegáns Cédrus, amelyet szintén az arborétum szőlőjéből, olaszrizling és szürkebarát házasításával állítunk elő. 2021 tavaszán került a palackba a Borászat első vörösbora, a 2019-es évjáratú Boróka vörös, amelyet merlot és cabernet saugvinon szőlőfajtákból készítettünk.

Tudta?

Boraink 2020-21-ben új címkét kaptak – az arborétum jellegzetes növényei jelennek meg a palackokon, így a Rajnai rizlingen a páfrányfenyő törzsének fotója, az Olaszrizlingen az andalúziai jegenyefenyő, a Budai zöldön a platánkérgű diófenyő képe köszön vissza ránk, míg Cédrus borunkat a himalájai cédrus kérgének fotója díszíti. A Kéknyelűt az arizóniai ciprus fémjelzi.

A Folly borai 2021-ben számos elismerést és díjat hoztak el a hazai és nemzetközi megmérettetéseken.

Elsőként május végén a Mozdulj Balaton Borversenyen lett aranyérmes a kékfrankos és pinot noir szőlőfajtákból készített, friss és gyümölcsös Boróka rozé borunk.

A legrangosabb magyarországi borversenyen, 22. VinAgorán pedig az MTA Borának választott 2019-es Rajnai rizlingünk kapott arany minősítést.

2023-ban a Berliner Wein Trophy aranyérmét hozta el 2020-as Rajnai rizlingünk.

 

 

További hasznos információ és linkek:

Borainkról bővebben ide kattinva olvashat.

Palackos boraink megvásárlásához kattintson webshopunkra.

Borkóstolóinkról további információért kattintson ide.

 

Keresés