Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Világörökség turisztikai projekt

A fejlesztés a Balaton-felvidék ezer éves múltjának történelmi, természeti és szellemi emlékeire alapozott, modern, a trendeknek megfelelő mégis hagyományokon alapuló, az előtt tisztelgő élmény-turisztikai kínálat megvalósítását tűzte ki célul.

 

A projekt címe, azonosító száma:

A Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése (GINOP-7.1.6- 16-2017-00004)

 

A projekt főbb adatai:

 

A projekt időtartama: 2018. február 1. – 2023. december 28.

A projekt költségvetése: 3.649.050.067,-Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt megvalósítói: a projekt 11 tagú konzorciumi együttműködés keretében valósult meg.

A Konzorcium tagjai:

 

Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft (konzorcium vezető)

Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.

Balatonfüred Város Önkormányzata

Hévíz Város Önkormányzata

Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft.

Szigliget Község Önkormányzata

Badacsonytomaj Város Önkormányzata

Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft.

Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.

Tihanyi Bencés Apátság / Magyar Bencés Kongregáció Szent Ányos Bencés Perjelség

Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt.

A projekt általános turisztikai tartalma:

 

A Balaton vize, a tavat körülölelő páratlan szépségű természeti környezet és geológiai sokszínűség egyedi értékekkel bíró turisztikai desztinációvá formálta a Balaton-felvidéki kultúrtáj területét.

 

A változatos földrajzi térszerkezet mellett a Balaton part nevesebb települései hazánk legrégebbi – történelmi – üdülőhelyei között szerepelnek, több évszázadot és generációt átívelő múltjukkal a vízparti turizmus, a kultúra és a szellemi feltöltődés első jelesebb hazai színtereként szolgáltak.

 

Balatonfüred, Szigliget, Badacsony, Tihany, Keszthely vagy Hévíz nyújtotta sokrétű kínálat a múlt évezred hajnalától meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai történelem színpadán, majd később a turizmus piacán, olyan kiemelkedő személyiségek, események otthonaként, pihenő vagy gyógyuló helyként szolgáltak, akik társadalom és történelem formáló szerepe sem elhanyagolható. A hazai kultúra, a vallás, a gyógyítás vagy a művészet jelentős szeglete köthető tehát a Balatonhoz, a Balaton part történelméhez.

 

Számos ránk maradt művészeti, építészeti alkotás, társasági esemény vagy gasztronómiai hagyomány bizonyítja korszakalkotó szerepét.

 

A projektben szereplő kulturális örökségek rehabilitációjára, turisztikai fogadóképesség javítására és a bemutatás eszközök modernizálására irányuló komplex fejlesztések a Balaton-felvidék kultúrtáj világörökségi várományos helyszín szerves részeként valósultak meg. A települések emblematikus épített örökségeinek megújítása kulturális és turisztikai attrakcióvá emelése, többcélú fenntartható hasznosítása és élmény-alapú bemutatása a világörökségi várományos terület elsőrendű feladata volt.

 

A projekt célja az volt, hogy a Balaton part kiemelt épített örökségei, a kulturális turizmus célcsoport igényeivel harmonizáló, interaktív turisztikai attrakcióvá váljanak. A szezonon kívül is prosperáló programkínálat a fenntartható, gazdaságilag stabil működés záloga. Ezért az egész évet lefedő, változatos, valamennyi célcsoport és korosztály igényeinek megfelelő, olyan innovatív technikával felvértezett attrakciók életre hívása valósult meg, amelyek biztosítják a kultúrtáj értékelvű hasznosítását, egyenletes kihasználtságát. A sokszínűség mellett a projekt törekedett az új élményelemek kínálatának egymással való harmonizálására, hogy a programok köre mindenkor az adott hely történelmének és termékeinek szellemiségét tükrözi.

 

A meglévő települési egységek és a fejlesztésbe bevont attrakciók összehangolásával olyan egyedülálló vonzerőfejlesztés valósult meg a kultúrtáj területén, amely a már meglévő, múzeumi, rendezvényi szolgáltatókat minőségében és mennyiségében megújította, bővítette, így komplex, egész évet felölelő turisztikai kínálatot eredményezett a Balatonon.

 

Kulturált pihenés, ismeretszerzés és a szabadidő minőségi eltöltése a 119 éves Folly Arborétumban

A Folly Arborétum és Borászat a projekt megvalósításával egy olyan, a régióban egyedülálló, komplex szolgáltatást nyújtó ökoturisztikai attrakciót hozott létre, amely unikális természeti környezetben megvalósulva a modern tematikus szemléletet képviseli és egésznapos időtöltést biztosít a látogatóknak. A fejlesztés révén a látogatói élmény bel-, és szabad térben egyaránt elérhető.

A látogatóközpont kialakításával, a meglévő értékekre alapozottan, a 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítási jött létre bel-, és szabad térben egyaránt. A látogatóközpont az Arborétum története mellett a Balaton-felvidék természeti adottságait, borászatát, flóráját és faunáját, mint kiemelt egyetemes értékeket mutatja be.

A projekt keretén belül megvalósult elemek:

 • komplex turisztikai látogatóközpont kialakítása - interaktív élménytér:
  • közösségi terek
   • multifunkcionális rendezvényhelyszín kulturális programokkal, borkóstolókkal
   • gyermek-, és családi programok helyszíne
   • workshop programok, csapatépítők helyszíne
  • látogatóbarát kereskedelmi funkciók (étterem - konyha, kávézó)
  • élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállításhelyszín
   • dendrológiai és épített örökség bemutatása
   • az arborétum növény- és állatvilágának, a Folly család történetének megismerése
 • integrált látogatómenedzsment rendszer: az épület környékének parkosítása, rekreációra alkalmas pihenőtér kialakítása, új sétány létesítésével a látogatóközpont bekapcsolható a látogató útvonalba

Keresés