Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Csupavirág arborétum

Csupavirág arborétum

Kertünk virágzó növényeinek mesés látványa a forró nyári napokon is elvarázsolja a látogatókat: egy kellemes séta az arborétumban az árnyas fák és a vidám színekben tündöklő évelők között egyedülálló élmény. Akár kedvünkre kalandozunk a kijelölt sétautakon, akár a tobozkiállításhoz kapcsolódó tobozkörutat járjuk be, sétánkon végig kísér minket a szerelmes kabócák éneke és a csodás balatoni panoráma. Most egy, a kert alsó részét bemutató, rövid sétára invitáljuk olvasóinkat.


A főbejáratot elhagyva a Nádasház sarkánál rögtön egy hatalmas balkáni medveköröm (Acanthus hungaricus) ágyás hívja fel magára a figyelmet. A valóban körömre hasonlító virágok mellett érdemes a növények leveleit közelről is megnézni, hiszen egyes források szerint e nemzetség tagjainak levelei ihlették a híres korinthoszi oszlopfők mintázatát.

A Nádasház sarkánál balra fordulva a sétány mindkét oldalát vidám, mosolygós mocsári hibiszkuszok díszítik (Hibiscus moscheutos). Az átlagosan 15-25 cm közötti átmérőjű, krémfehér, barack, rózsaszín, bordó, piros színekben tündöklő, látványos porzójú virágok júliustól szeptemberig nyílnak. Nagyon szeretik a vizet, így különösen oda kell figyelnünk az öntözésükre.
 


Tovább sétálva elérünk a kiállítótér előtti, fotókiállításnak is helyet adó szaletliig, amely körül az őszi zsályák valóságos erdejét találjuk. Ezek az észak-amerikai eredetű fajok (Salvia microphylla, Salvia greggii, egyéb hibridek) és változatos virágszínű, sőt tarka lombú fajtáik csak az utóbbi években jelentek meg a magyar faiskolákban, de a növények szárazság- és hőtűrése, valamint hosszú, kora nyártól késő őszig tartó szinte folyamatos virágzása egyre népszerűbbekké teszi őket. Ezért kedveljük mi is.
 


Visszafordulva a grillterasz felé, álljunk meg a kert központi részén, a szárazságtűrő növényeket felvonultató „Xeriscape garden” és az asztalok szomszédságában található selyemakácnál (Albizia julibrissin), amelynek gyönyörű, egzotikus virágzata június közepén-végén nyílik. A sok kilógó porzószáltól borzas, egzotikus hatást keltő rózsaszín virágok nemcsak az emberi tekintetet, de a beporzó rovarokat is vonzzák.
 


Ha ennyi szépség még nem volt elég, csodáljuk meg a bevezető út mellett található lágy lila színben tündöklő afrikai szerelemvirágokat (Agapanthus africanus), az apró virágú ernyős vasfüveket (Verbena bonariensis) vagy a parkolóban is megtalálható, napfényben fürdőző, mediterrán hangulatot árasztó, rózsaszínes selyemmirtuszokat (Lagerstroemia sp) is.

További növényszépségekért kattintson ide!

Keresés