„Nekünk most kezdődik a főszezon, hiszen a szüret az egyik legmozgalmasabb munkafolyamat. Idén a tavalyi évhez képest valamelyest később, szeptember 2-án kezdjük a betakarítást. Az idei nyár változékony időjárása lehetővé tette, hogy szeptemberig ki tudjuk tolni a szüret kezdetét, optimálisak voltak a körülmények mind a növényvédelem, mind az érés szempontjából. A szőlőnek elég volt a csapadék mennyisége és eloszlása is, ezzel párhuzamosan ideálisan alakult a napfényes órák száma, bízunk benne, hogy az előttünk álló hetek sem tartogatnak időjárási meglepetést. Átlagos termésmennyiség mellett különösen jó évjáratot várok a rajnai rizlingtől és igen szépnek mutatkozik az olaszrizling is.
Szeptember első hetében hagyományosan a szürkebarát betakarításával kezdünk, ezt követi a muskotály és a rozé borunk alapanyagaként termesztett kékfrankos és pinot noir szürete. Szeptember utolsó felében tervezzük a budai zöld, olaszrizling és rajnai rizling ültetvények szedését, majd legvégül október elején a kéknyelűt szüreteljük. Ilyentájt nem csak az arborétumot körül ölelő szőlőtáblákon, hanem a kinti területeinken is szüretelők veszik birtokba az ültetvényeket, élettel telik meg a pince. Mozgalmas időszak ez számunkra, de egyben csodálatos is: ilyenkor érik be szó szerint és átvitt értelemben is az egész éves munkánk gyümölcse.”
Tudta-e?
Bár mi itt a Follyban a szeptember-októberi időszakban elsősorban a szőlő betakarítására koncentrálunk, a tobozok begyűjtése is folyamatos – erre az egész őszt magába foglaló tevékenységre a november közepi tobozszüret teszi majd fel a koronát.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |