Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Szüret a Follyban

Szüret a Follyban

Az ősz a szüret időszaka, így ezekben a hetekben az arborétum körüli szőlőbirtok a szüretelőktől hangos. A 10 hektárnyi területen 10-20 szüretelő és 2-3 pincemunkás segítségével mintegy másfél hónapon keresztül szedjük a különböző fajta szőlőket. 

Először a szürkebarátot szüreteljük, amit az ottonel muskotály és a budai zöld követ. Most, szeptember második hetében tartunk a szüret felénél. Leszedtük a rajnai rizlinget, kékfrankost és pinot noirt is, a tőkéken már csak az olaszrizling és a kéknyelű maradt – a vörösborunk fő összetevő szőlőfajtáin (merlot, cabernet sauvignon) kívül.  

A szőlő feldolgozása során különböző módszereket alkalmazunk: a budai zöldet például egész fürtben préseljük, az ottonel muskotályt daráljuk és áztatjuk azért, hogy a héjából kinyert aromák beépülhessenek a borba. A kékfrankost zúzó-bogyózóval daráljuk le, ezt követően bejuttatjuk a présbe, majd az áztatás után kipréseljük a szőlőt. 

Érdekesség, hogy az olaszrizlingből a Follyban háromfajta bort készítünk (Olaszrizling, Cédrus, Boróka fehér), ezért frakcionáljuk a mustot, majd a különböző frakciókból készült bort házasítjuk vagy palackozzuk önálló tételként. 

„Idén nagy szárazság volt, a szemek kisebbek és aszalódásra hajlamosak, a lékinyerés pedig az aszály miatt kevesebb, mindezek ellenére alapvetően jó termésre számítunk és úgy gondoljuk, hogy nem fognak csalódást okozni az idei borok sem. 2022-ben is kihozzuk az évi 40000 palack Folly bort.” (Nagy Leopold, a Folly borásza)