Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Nyomozó jegyzetei - 7

HANGANYAG formájában

 

7. nap: szeptember 16.

„A kora délutáni órákban a Balatonudvari rendőrőrs munkatársai átfaxolták Dúl Veronka toxikológiai vizsgálatának eredményét. Igen feltűnő azonosságra hívták fel a figyelmet. Az eset – a labor vizsgálataira alapozva – sok azonosságot mutat Haláp rejtélyes halálával. Szinte biztos, hogy Veronka és Haláp ismerték egymást. Így valaki nem mond igazat. A Lápi boszorkány vagy Péter hallgat el valamit az üggyel kapcsolatban?! Valamelyikük vagy mindegyikük tud valami terhelőt Veronkáról, ami összefüggésbe hozhatja Haláp halálesetével. 


Péter állítása szerint Veronka nem találkozott az óriáslánnyal, amikor Badacsonyban járt. Csak a bánatáról szerzett tudomást, ami felzaklatta Őt. De mégis sejteni véli, hogy mátkája öngyilkos lett. Hisz, ahogy Csilla, Vilmos iránt érzett szerelme győzedelmeskedett Haláppal kötött barátsága felett, úgy Veronka is az igaz szerelmet választotta, azaz lakhelyét, a nagy kék víztengert. Péter talán csak ennyit sejt, ezt olvassa ki a csónakba vésett írásból. 


De mit tud a Lápi boszorkány? Biztos többet, mint amit elárult. Nem tudott volna az unokája zaklatottságáról? Hiszen kislány kora óta tanítja őt a fűben-fában lévő orvosságokról, a természet erejéről, az ősi, pogány szertartásokról. Pont Őt nem avatta volna be Veronka? Lehetetlen, hogy nem számolt be neki a tervéről vagy a véghezvitt tettéről. 
Jaj, hát a virágkoszorú! Sárga színű a boglárka és a bolondító beléndek is, míg rózsaszínűek a gyűszűvirág szirmai…
Hisz Péter talált rá a csónakban, de a boszorkány viselte. Ő tudta, hogy milyen virágokból fonták. Ő tudta, hogy mire valók ezek a vadvirágok.  Újból fel kell keresnem Őt!”


Kedves Játékos! Mielőtt kezedbe vennéd az üggyel kapcsolatos utolsó dokumentumot, el kell olvasnod az alábbi szöveget és válaszolnod kell a kérdésre! Jó válasz esetén kinyithatod a hetedik borítékot!

„A legnevesebb orvosi iskolában, Salernóban jött létre a receptirodalom első egységesítése i. sz. 1000 körül. Az ebben felsorolt gyógyszereket betegségek szerint rendezték. Miből álltak az orvosságok? A gazdagoknak minél drágább anyagokból: aranypor, gyémánt, ritka állatok valamilyen testrésze szerepelt a recepturákon. A szegény rétegnek a gyógynövényfőzetek, kivonatok álltak rendelkezésre.”


Melyik nemzet hatásra nyílik meg Európa első – bencés eredetű – orvosi iskolája a dél-itáliai Salernóban?

a)    görögök

b)    egyiptomiak

c)    arabok
 

Keresés