Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Nyomozó jegyzetei - 6

HANGANYAG formájában

 

6. nap: szeptember 15.

„Ma felkerestem Dúl Veronka jegyesét, Pétert. Ott találtam rá, ahol még a Lápi boszorkány említette. Éppen munka közben értem: szív alakú követeket faragott; méretük akár sírköveknek is beillettek volna. Mindegyikre egy-egy szerelmes idézetet vésett, mindezzel szerelmére emlékezve. A szeme is vérágas volt, úgy tűnt, mintha napok óta nem aludt volna, vagy talán a kőpór okozhatta?!
Mélységesen le volt sújtva. Gyakran elmélázó tekintete nemcsak a fáradságra és szomorúságra utalt, hanem feldúltságot, haragot is ki lehetett belőle olvasni. Mintha siratná kedvesét, de ugyanakkor haragudna is a világra, a természet erőire, a nagy kék vízre, mely elragadta tőle mátkáját. Vagy talán mátkája iránt érzett haragot?
Azt mondja, Ő találta meg a csónakot, melyen Veronka vízre szállt még egyszer, utoljára. A csónak szinte sértetlen volt, a vihar alig tépázta meg. De az a szó, amit abba véstek, igen gyanús: SAJNÁLOM. Létezhet, hogy Veronka maga véste a fába? És ha igen, mire utalt vele? 
Furcsállom, hogy ez a lány, aki gyerekkora óta ismeri a víz minden rezdülését, a természet erejét, a gyógyfüvek hatását, pont az időjárás előrejelzésében ne lett volna otthon? Tényleg váratlanul érte a vihar? Vagy talán számított jöttére és szándékosan várt, míg lecsap végzetes ereje a nyílt vízen? Talán mégsem tudott megbarátkozni a gondolattal, hogy elhagyja élete eddigi színterét és a hegyekbe költözik távol a nagy víztől?”


Kedves Játékos! Mielőtt tovább haladnál a nyomozásban el kell olvasnod az alábbi szöveget és válaszolnod kell a kérdésre! Jó válasz esetén, kinyithatod a hatodik borítékot! 

„A balatoni kecskeköröm a mintegy 5 millió évvel ezelőtt, a fokozatosan kiédesedő Pannon-tengerben élő Congeria ungula caprae nevű élőlény lekoptatott fossziliáinak népies elnevezése. A pleisztocén korszakban a Balatonnak hosszú időn keresztül sokkal magasabb vízállása volt, mint napjainkban. A hullámok alámosták a partot és kimosták a rétegekből a fenti élőlényt, mely a hullámzás koptató hatása következtében vette fel a sajátos „kecskeköröm” alakot. Legfőbb előfordulási helye a Tihanyi-félsziget, de a Balaton déli partján, Szántód és Fonyód településeken is megtalálhatjuk.” 

Milyen élőlény volt a Congeria ungula caprea?

a)    csiga

b)    kagyló

c)    tengeri csillag


 

Keresés