Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Nyomozó jegyzetei - 5

HANGANYAG formájában

 

5. nap: szeptember 14.

„Dúl Veronka neve már másodszor hangzik el az ügy nyomozása során. Először Badacsonyi Hableány említette; Ő azt gyanította, hogy Balatont, az öreg óriást talán Dúl Veronka mentette ki a vízből. 

A tegnapi nap során, amikor Juhász Kázmért hallgattam ki, mint az ügy szemtanúját, Ő is említette a fenti nevet. De a pásztor már Veronka halálhíréről adott számot. 

Így a mai nap ellátogattam Balatonudvariba, felkerestem az ottani rendőrőrsöt. A halálesetet az ottani nyomozók is megerősítették. Az áldozat vízbefulladt. A holtestet 4 nap múltán találták meg nem messze Balatonudvaritól. A testét feltételezve a víz dobta ki. Kaptam egy másolatot a halottkém jelentéséről. Abban olvasható, hogy ott is a patológus toxikológiai vizsgálatot rendelt el. Az eredményre még várni kell. Amint megérkezik, értesítenek. 

Ezt követően kerestem fel Juhász Kázmér által emlegetett Lápi boszorkányt. Segítségemre volt Nyakas Dezső tizedes, akit a Balatonudvari rendőrőrs nyomozó őrmestere rendelt ki mellém. Ő segített megtalálni a fent keresett személyt, akit valóban a nagy kékség közelében, a homokos parton találtunk meg. Nem messze attól a helyszíntől, ahol kivetette a víz Veronka testét.  Annak ellenére, hogy boszorkánynak hívják errefelé, meglepően fiatalos, szép arca volt: sötétzöld, nyílt tekintetű szempár gondolom sokakat megigézett annak idején. Koromfekete, hosszú haja keretezte ovális, szép arcát, amin ráncokat alig lehetett felfedezni. Az a vadvirágokból font virágkoszorú, amit fején viselt, egyenesen megfiatalították, még annak ellenére is, hogy a virágok itt-ott már hervadtak a koszorúban, melyekről a halványsárga és fakó rózsaszín szirmok árulkodtak. De az arca mégis bánatát tükrözte. 

Sok érdekes információt árult el nekem. Egy olyan megérzésem van, hogy a Lápi boszorkány főzeteinek valahogyan köze lehet Haláp halálához. Említette, hogy az óriás ismerte Őt és talán hozzáférhetett azokhoz a receptekhez… Kétlem, hogy véletlen műve lenne, hogy Haláp szervezetében talált hatóanyagok olyan gyógynövényekhez köthetőek, melyek az eltűnt receptben szerepeltek. 

Vajon Haláp a Lápi boszorkányhoz fordult elkeseredettségében, amikor Csillával való barátsága megszakadt? Talán Ő adott neki valamilyen bájitalt a végleges feledéshez? És most a boszorkány Halápra terelné a gyanút azzal, hogy elhiteti, kitépték a receptet a könyvéből?”

Kedves Játékos! Mielőtt tovább haladnál a nyomozásban el kell olvasnod az alábbi szöveget és válaszolnod kell a kérdésre! Jó válasz esetén, kinyithatod az ötödik borítékot! 

„A Boszorkány-sziget a város központjához közel található 50-200 méter szélességben és 2 km hosszan terül el. A Boszorkány-sziget valójában nem is sziget, csak félsziget. GPS koordináták: É 46.23284 fok és K 20.14439 fok. Nevének eredete a magyar történelem egyik legsötétebb korszakáig nyúlik vissza. A középkorban a magyarországi 124 boszorkányper felét ebben a városban tartották. A perek mind egytől egyig kivégzéssel végződtek.”

Melyik ez a magyar város?

a)    Békéscsaba

b)    Szeged

c)    Győr
 

Keresés