Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Nyomozó jegyzetei - 4

HANGANYAG formájában

 

4. nap: szeptember 13.

„A reggeli órákban megérkezett a veszprémi laboratóriumból a toxikológiai vizsgálat eredménye. Még a halottkém rendelte el a vizsgálatot, az áldozat gyomrában lévő folyadék kielemzése végett. Jelentésében az áll, hogy a halál pontos okát ezen eredményekre alapozza. A vizsgálat során mind az alkoholra és mind a drogokra utaló jelenlét negatív. Azonban a flavonoidok (növényi hatóanyagok) előfordulása pozitív. A jelentés az alábbiakat emeli ki, melyek mennyisége kimagasló volt: rutin, anemonin, a szaponin, szkopolamin, bergapten, kumarin.

A fenti flavonoidok elsősorban gyógynövényekben mutathatók ki, melyek az alábbiak lehetnek: bolondító beléndek, gyűszűvirág, kerti ruta, boglárkafélék, vetési konkoly. 

Kicsit utána néztem a gyógyszerkönyvben: a fenti növények mind mérgező hatásúak. Legalábbis nagyobb hatóanyag estén jelenlétük tudatmódosítást, hallucinációt, álmosító, bódító hatást, szapora pulzust vagy épp ellenkezőleg lassabb szívverést, légzési problémákat és végső esetben akár halált is okozhatnak. 

Mindez újabb fordulat az ügyben. Mérgezés történt? Talán maga Haláp szedte ezeket a gyógynövényeket és készített belőlük valamilyen főzetet? Azaz öngyilkosságot követett el! 

Vagy valaki ilyen főzettel itatta meg, ami végül a halálát okozta? De ki lehetett az, aki megmérgezte? Ki akarta a halálát, aki még a gyógynövényekhez is ért? 

Aztán kezembe akadt a 112-es segélyhívón tett bejelentés a halálesetről. Amint átfutottam a sorokat kicsit közelebb jutottam az igazsághoz. Majd belenéztem a szemtanúval készített vallomásba is, amit még a tett helyszínén Szabó Tibor nyomozó őrmester vett fel. Az utóbbi anyagban igen sok hiányosságot véltem felfedezni. Már megint! Már indultam is, hogy felkutassam Juhász Kázmért Tihany és Badacsony közötti legelők egyikén.”

Kedves Játékos! Mielőtt tovább haladnál a nyomozásban el kell olvasnod az alábbi szöveget és válaszolnod kell a kérdésre! Jó válasz esetén, kinyithatod a negyedik borítékot! 

„Kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon” szólás alapja egy régi találós kérdés: 

Hogyan lehet átvinni egy kecskét, egy káposztát és egy farkast a folyón úgy, hogy a révészen kívül csak egy szabad hely van a csónakban és a „szállítmányok” közül egyik sem maradhat együtt a táplálékával (azaz a kecske a káposztával, míg a farkas a kecskével)?

Gondolkozz és számolj, hogy ki hányszor utazik a révésszel!

a)    káposzta 2x, kecske 1x és a farkas is 1x

b)    farkas 3x, kecske 2x, káposzta 1x

c)    kecske 3x, farkas 1x, káposzta 1x

Keresés