Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Mi is etetjük a madarakat

Mi is etetjük a madarakat

A Follyban a fagyok beálltától tavaszig, több függő-madáretetőben etetjük és itatjuk a madarakat. Az etetőkbe kihelyezett napraforgómag, magkeverék, valamint a mesterséges odúk biztonságot jelentenek a térség madarainak.

Mivel az Arborétum a lakott terület és az erdő határán fekszik, sokféle madárral találkozhatunk az etetőkben és a környékükön. Ha elég türelmesek vagyunk, erdei pintyeket, fenyőpintyeket, házi verebeket, kék és széncinegéket éppúgy megfigyelhetünk az etetők környékén, mint meggyvágókat, tengeliceket, csízeket, őszapókat és vörösbegyeket – utóbbi madárfaj tagjai leginkább a lehullott magokat szedegetik össze, így inkább a fák alatt, a földön csipegetve találkozhatunk velük. Az Arborétum gyakori látogatói közé tartozik a zöldike; az éles hangjáról is jól felismerhető, élénk színekben pompázó szajkó, a tavasszal gyönyörűen éneklő feketerigó is, valamint a fákon fejjel lefele közlekedő csuszka is.

Arra biztatjuk olvasóinkat: ha tehetik, etessék a madarakat! Az olajos magvak kihelyezése mellett fontos téli etetőanyag az állati zsiradék, ezenkívül gyümölccsel, elsősorban almával etessünk – az almadarabokat szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány szem gyümölcsöt a talajra is tehetünk. Nagyon fontos, hogy a téli hónapokban folyamatosan biztosítsunk eleséget a madarak számára, különben a madarak nehéz helyzetbe kerülhetnek!

Ha valakinek a kertjében saját odúja is van, ne felejtse el kipucolni! Erre azért van évente szükség, mert a madarak minden évben új fészket raknak, ehhez pedig helyre van szükségük, az odútakarítással pedig meg tudunk szabadulni a kéretlen élősködőktől is.

(forrás: https://www.mme.hu/teli_madaretetes)

 

 

Keresés