Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Meseösvény - 1. állomás

„Sziasztok, Móki vagyok, egy Európai vörös, nőstény mókus. Azt mondják a családban, hogy tisztára édesanyámra ütöttem. Míg mások szerint inkább apukámra hasonlítok, még ha neki picit hosszabb is volt a fülpamacsa. Tőlük kaptam ezt a vidám nevet, amit már lassan két éve, hogy viselek.

Amúgy itt élek az Örsi hegyen, ami a Badacsony és az Ábrahám-hegy között található. Természetesen a családom is itt lakik és a sok-sok felmenő rokonom is itt élt azelőtt. Így magunk is a Folly Arborétum állandó lakói vagyunk, sok fenyőfával egyetemben.

4 aranyos kis kölyköm van: Füli, Mókuci, Gubóci és Pamacs. A délután jelentős részét az arborétum játszóterein töltik. Az estéhez közeledve, most indulok összeszedni őket, ha gondolod, Te is velem tarthatsz.

Tudjátok, sötétedés előtt haza kell érnünk, mert nekünk, mókusoknak is vannak ellenségeink. Ha leszáll az est, vadászhat ránk a menyét, a nyuszt, a nyest és akár a görény is. Ezek a kistestű, menyétfélék családjába tartozó állatok, mind ragadozó életet élnek. Többek között rágcsálókkal, mint egerekkel, pockokkal táplálkoznak, de sokaknak a madarak, a rovarok, a békák és akár még az üregi nyulak is szerepelnek étlapjukon. Nekünk, különösen a nyuszttól kell tartanunk, mert remekül mászik fára és akár 4 métert is képes ugrani a fák ágai között. Ezért a madarak mellett, ránk is veszélyes; könnyen ránk találhat a fák odvas részében készített fészkeinkben. 

És rajtuk kívül számos ragadozó, nagytestű madárra is figyelnünk kell úgy, mint a héjára vagy a karvalyra. Ezért óvatosnak kell lennünk az út során. De mégis megéri útra kelni velünk, mert sok szép helyet megmutathatunk. A séta közben elmesélem neked az otthonunk, azaz a Folly Arborétum kialakulásának történetét. Ezáltal neked is lehetőséged lesz megismerni az itteni fákat, a fákat gondozó családot, néhány, szintén itt lakó állatot és természetesen magad is kipróbálhatod a nagyszerű kerti játékokat, úgy ahogy azt a kicsinyeim szokták! Gyere velem, mutatom az utat és közben összegyűjtjük a kismókusokat! Elsők között Fülit kell megkeresni.”

 

Kedves Játékos! Ha tovább szeretnél haladni, el kell olvasnod az alábbi verset és meg kell fejtened, hogy melyik fáról szól! Az érintett fa ott van a közeledben, nézz körül alaposan!

„Az ága terebélyes, 
tűje kékes-szürkés, milyen ékes.
Toboza két évre érik, 
s ha beérik felpattan és szerte hullik.
Pikkelyekből magja pörögve, széllel jár, 
mint egy pille, könnyen száll.”

 

Melyik fáról szól a fenti versike?
a) Luc fenyő
b) Kék atlasz cédrus
c) Kínai mamutfenyő

 

 

Keresés