Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Kikelet a Follyban

Kikelet a Follyban

Már nem csak az ajtókon kopogtat, de be is nyitott hozzánk a tavasz. Énekesmadarak, cinkék, erdei pintyek és vörösbegyek énekétől hangos az arborétum, édes illat száll a levegőben, száz és száz hagymás növény bontja virágát, és a mandulafák még kopasz ágain is ott csücsülnek már a rózsaszínes-fehér virágok.

Kihagyhatatlan élmény végigsétálni az ébredező kerten, amelynek „háttere” a tavaszi napfényben fürdő Balaton. A téltemető még mindig aranysárga virágszőnyeggel borítja be a tölgyes erdő alját, de az élénksárga téli jázmin is több helyen díszíti még az arborétumot. Március idusát még bimbósan köszöntik a téli bangiták, őket előzik be a bevezető út nárciszai és a törpe nárciszok, amelyek hamarosan teljes virágzásban ékesítik a kertet. „Tavaszi színfelelősök” a most bújó tulipánok is, amelyekből idén sokkal többet ültettünk, mint az eddig években: érdemes megkeresni őket a csüngő bükk alatt és körül, a japán ciprus körül vagy a mogyorófa alatt, de kaspóinkat is dekoráljuk velük. Világoskék színükkel a kert színfoltjai a cserjés gamandorok és a csüngő rozmaringok. A tavaszt hirdetik lándzsás barkamirtusz vízesésszerűen leomló ezüstös virágai és a babérmeggy élénkzöld hajtásai is. És végül: nem lehet tavasz virágillat nélkül. A grillpult mellett található nyugat-kínai bogyóspuszpáng kora tavasszal nyíló, apró fehér virágai mézédes illatukkal hívják fel magukra figyelmet – nemcsak a miénket, de az ébredező rovarokét is. Mindehhez pedig csodaszép élénkzöld hátteret biztosítanak az arborétum örökzöldjei, impozáns cédrusai, karcsú ciprusai.

Akár egy impresszionista festmény… és kipakoltuk a nyugágyakat, kerti pihenőfoteleket is…

A kertben a tavaszi munkák is elkezdődtek: most metsszük a virágos cserjéket, így például a nyári orgonát és a selyemmirtuszt is. Az ágyások évelőinek kora tavaszi visszametszése is most esedékes.

Ezt látni kell! Mindenkit arra biztatunk, hogy mozduljon ki, induljon el, szippantson bele a friss levegőbe, és gyönyörködjön a tavaszi virágokban a Balaton édenkertjében.

 

 

Keresés