Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Tavaszi pompa a Folly Arborétumban

A tavasz a megújulás és az újjászületés időszaka: ahogy az emberi test és lélek új erőre kap ilyenkor, úgy éled újra a természet is. A jó idő, a simogató napsütés és a hosszabb nappalok remek hatással vannak élővilágunkra. A természet ilyenkor mutatja meg nekünk legszebb arcát: minden gyönyörű, sokszínű és illatos, tele élettel, pezsgéssel és valami megmagyarázhatatlan izgalommal. Talán ebben az évszakban a legkiegyensúlyozottabb az ember természettel való kapcsolata.

 

 

Ez a csodás időszak a Folly Arborétumban is beköszöntött. A 115 éves kert leginkább különleges fenyőiről, százéves cédrusairól és jellegzetes ciprusairól híres, de ezeken kívül sok más ritka növény, fa és virág is megtalálható itt.

A tavasz virágzó lombkoronákat, bokrokat és bimbózó virágokat varázsolt a Badacsony édenkertjébe, ugyanis az arborétumban most nyílnak a nárciszok, jácintok, a délszaki cserjék és a talajtakaró japán kövérke, de virágoznak a fenyők, borókák, ciprusok és tiszafák is – utóbbiak szélmegporzású növények, így egy-egy széllökés látványos porfelhőket tud felszabadítani.

 

 

A kertben a téltemetők nagy területen megtalálhatók, és a téli jázmin sövények is teljes virágzásban vannak. A mediterrán szamócafa gyöngyvirágszerű harangocskái is helyenként kinyíltak már, a szintén mediterrán flóraelem téli bangita bimbói pedig pattanásig duzzadtak. Az itt található mogyorófa ugyancsak látványos képet nyújt a sok porzós barkával, ahogy a különleges, világító sárga virágokkal rendelkező varázsmogyoró is. 

 

(Varázsmogyoró) (Mediterrán szamócafa)

 

A tavaszi napsugarak nemcsak a növényeket, de az állatok egy részét is felébresztették téli álmukból. A kertben a rengeteg csivitelő madár mellett kisebb-nagyobb rovarok is megjelentek: ezek közül a legjellegzetesebb a nünüke, amelyik leginkább mezőkön, réteken és egyéb meleg helyeken fordul elő.

Legyünk nyitottak a természetre, és lássuk meg a benne rejlő apró csodákat! Ne feledjük, tavasszal nincsenek átlagos, csak különösen szép pillanatok!

Keresés