Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Őszi színkavalkád a Follyban

Ősszel a Folly Arborétum is tarka, meleg színekbe öltözik, ezért szeretnénk egy kis „színutazásra” csábítani a kedves olvasót. Kertünk a cédrusoknak és ciprusoknak köszönhetően egész évben örökzöld, de ősszel az arborétum évelői, fái és bokrai piros, sárga és barna színekben pompáznak. A szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus) élénk piros lombkoronájával gyönyörködteti a látogatókat. Feltűnő látványt nyújtanak a piros és lilás árnyalatokba öltözött cserszömörce bokrok is. Említhetnénk még a ráncos levelű bangita (Viburnum rhytidophyllum) virágzatát is, amelyet ebben az évszakban felvált a sok lecsüngő, nagy piros bogyótermés-csoport.

 

 

Aki ilyenkor látogat el hozzánk, felfedezheti extravagáns vadcitromfánk (Poncirus trifoliata) terméseit. Onnan is felismerhető, hogy sötétzöld ágain 3-5 cm hosszú tövisek és összetett - egy középső hosszú és két rövidebb oldalsó résszel rendelkező - levelek ülnek. Ehető a gyümölcse, de kisebb az élvezeti értéke, mint egy igazi citromnak: kesernyés az íze, kevés benne a lé, ráadásul tele van magokkal. Ezek a magok viszont a mi klímánkon is csíraképesek, vagyis ezekről könnyű szaporítani. A sárga szín szerelmeseinek ajánljuk még az ernyős levelű páfrányfenyőt (Ginkgo biloba), amely ősszel citromsárga színével kápráztatja el a vendégeinket, valamint a pukkanó dudafürtöt (Colutea arborescens), amely meglehetősen egyedi látványt nyújt élénk citromsárga, pillangós virágzatával. Később barnás-zöldes, felfújt hüvelytermései fokozatosan egyre nagyobb, feszülő hólyagokká válnak. A gránátalma (Punica granatum) főként nyáron bont virágot, de intenzív, narancsos-pirosas színű virágzata még most, ősszel is megcsodálható – nálunk az Öregház déli oldalán, az ablakok előtt és a nádasház fölött van egy-egy nagyobb példány.

 

 

Színes őszirózsáink (Aster sp.) koraősszel kezdenek el virágozni, tovább gazdagítva a látványt a növénykertben – a Parapatics pihenőnél lehet megcsodálni őket. A természetes tölgyerdőnk lombkoronaszintje teljesen bebarnul, így teszi teljessé az őszi színkavalkádot.

 

 

 

Ilyentájt érnek a fenyőfélék különböző méretű és formájú tobozai. Sok faj esetében magról való szaporításuk érdekében magunk is gyűjtjük a fenyők díszeit, nyár végétől tél elejéig szinte folyamatos a tobozszüret. Ősszel kezdődik a szőlő betakarítása is a Follyban, 10 hektáron másfél hónapon keresztül szedjük a különböző fajta szőlőket 10-20 szüretelő és 2-3 pincemunkás segítségével.

 

 

 

A kert nem lehetne ennyire szép, ha nem állna e mögött gondoskodó, folyamatos munka. A zsúfolt nyár után ősszel mérjük fel, hol van szükség például az évelőágyások frissítésére, áttervezésére. Október végére tervezzük egy nagyméretű, ültetésre már előkészített cédrus földből való kivételét. Emellett minden évben leltárt is készítünk az arborétum növényeiről– nyilvántartásunknak pontosan tartalmaznia kell az adott évi változásokat - akár egy szél által kidöntött kolorádói jegenyefenyőről, akár az új telepítésekről van szó. Az ősz a szezonja az újonnan beszerzett ritkaságok telepítésének, a hűvösebb, csapadékosabb időben gyorsan begyökeresedhetnek a növények. Tervezzük új pihenőpadok kihelyezését, valamint a mulcsozott sétautakat is felfrissítjük, hogy az őszi esős időszakban is sármentesen lehessen végigsétálni az ösvényeken.

 

 

A korábbi évekhez hasonlóan nyitvatartásunk is változik ebben az időszakban, ezért szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mielőtt útnak indulnának, minden esetben tájékozódjanak honlapunkon vagy Facebook oldalunkon a nyitvatartásról.

Szeretettel várjuk látogatóinkat a Follyban ősszel is!

 

Keresés