Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Nyári kertünk legszebbjei

Nyári kertünk legszebbjei

Tartson velünk egy rövid sétára az arborétumban. Sokak szerint ilyenkor, június közepétől július közepéig a legszebb, leglátványosabb az arborétum, hiszen a több ezer tő évelőnk és szárazságtűrő növényeink nagy része ebben az időszakban teljes szépségében pompázik – nem csak a kert központi részén, de arborátumszerte. Virágos növényeink, fáink látványukkal és illatukkal is elkényeztetnek ezekben a napokban – kezdődjön hát a képzeletbeli, kabócák énekétől kísért kerti séta!

Nyár derekán egészen augusztusig a Folly Arborétum egyik leglátványosabb fája a központi fogadótéren, a szárazságtűrő évelőket felvonultató kertrész mellett található két selyemakác (Albizia julibrissin), amelyek közül az idősebb példány Magyarország legkorosabb egyede. A növény legfőbb dísze a június közepén-végén nyíló virágzata. A sok kilógó porzószáltól borzas, egzotikus hatást keltő rózsaszín virágok nemcsak az emberi tekintetet, de a beporzó rovarokat is vonzzák. Fiatalon fagyérzékeny, de később biztonsággal telel Magyarországon is. A selyemakác latin nevét a fát először Ázsiából Európába hozó Filippo Degli Albizzi nevű olasz nemes, szenvedélyes természetkutatóról kapta.

·         Hol találom? A központi fogadótéren, a szárazságtűrő évelőket felvonultató kertrész mellett.

 

 

Kertünket sokféle zsálya ékesíti: a ligeti zsályák (Salvia nemorosa) hosszú virágfüzéreikkel egyszer nyár elején, visszavágás után pedig egy másodvirágzás során díszítik kertünket. Fajtaválasztékuk a fehér, rózsaszín, kék és a lila több árnyalatában és többféle méretben is megcsodálható. Az orvosi zsályák (Salvia officinalis) fajtáinak változatossága náluk a különböző levélszín variációkban érhető tetten: bordóval, sárga-tarkával, fehér-tarkával és háromszínűvel is büszkélkedhetünk.  

Újabb keletű az őszi zsálya fajcsoport díszkerti használata, legalábbis Magyarországon. Ezek az észak-amerikai eredetű fajok (Salvia microphylla, Salvia greggii, egyéb hibridek) és változatos virágszínű, sőt tarka lombú fajtáik csak az utóbbi években jelentek meg a magyar faiskolákban, de a növények szárazság- és hőtűrése, valamint hosszú, kora nyártól késő őszig tartó szinte folyamatos virágzása egyre népszerűbbekké teszi őket. Ezért kedveljük mi is.

·         Hol találom? Sokfelé, például az étterem alatti szaletli szomszédságában, a központi fogadótéren, a szárazságtűrő évelőket felvonultató kertrészben, vagy az óriáscsúszda feletti sétányon.

 

A kelet-ázsiai eredetű Hosta fajokat és fajtáikat (árnyékliliomok) alapvetően azért szeretjük a kertünkbe ültetni, mert jól tűrik, sőt kedvelik az árnyékos kertrészeket és remek talajtakarók. Fajtától függően fehér, kék vagy lila virágaikkal csak időlegesen díszítenek, ezzel szemben lombjukban tavasztól őszig gyönyörködhetünk; ha egyszínű, akkor a banánsárgától a fűzöldön keresztük a kékesszürkéig terjed a színskála. Rengeteg fajtának többszínű a lombja is: fehér, krémsárga, világosabb vagy sötétebb színű csíkok, sávok, levélszélek dobják fel a látványt. Mindemellett a méretválasztékuk is lenyűgöző: az egyik legkisebb ’Blue Mouse Ears’ névre hallgató fajta alig 15 cm magas, míg a legnagyobb méretet az ’Empress Wu’ képviseli, 120 cm-es magassággal, és óriási, 40 cm hosszú levéllemezekkel.

·         Hol találom? Sokfelé, például a Nádasháztól az étterem alatti szaletlihez vezető út mentén.

 

 

 

A hosszan, június végétől őszig virágzó nyári orgonáink (Buddleja davidii) a lepkék és más rovarok kedvencei. Az óriási, akár 30 cm-es fürtvirágzatokkal büszkélkedő cserje eredetileg Kínában és Japánban őshonos, de a nemesítőknek hála ma már rengetegféle színváltozatban hozzá lehet jutni (fehér, sárga, rózsaszín, kékeslila, sötétbordó stb).

·         Hol találom? Kertünkben elszórva található néhány nagy bokor, üde színfoltokat képezve a nyár eleji arborétumban, de a parkolásra alkalmas, arborétum előtti területre is ültettünk egy tucat nagy példányt a villanyoszlop köré.

 

A közönséges cickafark (Achillea millefolium) Magyarországon is honos, tömegesen előforduló évelő vadvirág, gyógyhatása közismert. Az ennek a fajnak a felhasználásával nemesített kerti fajták a szivárvány minden színében pompáznak, viszont habitusuk miatt talán a kicsit romantikusabb, falusi kertekbe illenek inkább.

·         Hol találom? A közönséges cickafark fehér színű sátorozó bugáit egész nyáron át kertünkben is sokfelé láthatjuk.

 

A levendulák a nyár nagy kedvencei. Két olyan fajuk van, amelyek Magyarországon biztonsággal áttelelnek: a közönséges, vagy francia levendula (Lavandula angustifolia) és a hibrid vagy angol levendula (Lavandula x internedia). Mindkettőnek rengeteg fajtája elérhető, amelyek mind termetben, mind virágszínben (fehér, rózsaszín, világoskék, halványlila, sötétkék, sötétlila) különbözhetnek egymástól. Ha a június-júliusi fővirágzásuk után visszavágjuk a töveket, még egy nyár végi, ősz eleji másodvirágzással is megörvendeztetnek minket.

A nyár eleji látványos virágtömegen kívül miért szeretjük még a levendulákat?

1.       Virágjaikból levendulaszirupot készítünk.  

2.       Illatos föld feletti hajtásrendszerükből nyugtató hatású illóolaj nyerhető ki, szárított hajtása pedig molyűzőként használatos.

3.       Óriási tömegben vonzzák a megporzó rovarokat.

4.       Igénytelenségük és szárazságtűrésük miatt akár gyengébb talajba és a tűző napra is bátran ültethetjük őket.

·         Hol találom? A központi fogadótéren, a szárazságtűrő évelőket felvonultató területen.

 

 

További növényszépségekért kattintson ide: https://storymaps.arcgis.com/stories/029ee6cd4114401c9678dcf27ddcac9a

Keresés