Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Minden időben – mindig zöldben

Minden időben – mindig zöldben Sétára invitáljuk a kedves Olvasót – igen, sétára, hiszen a Folly Arborétumban egész évben, így februárban is megéri egy sétát tenni. Kicsit szürke és a tél végére megfáradt világunkban jól esik látni az örökzöldek százféle árnyalatban játszó élénk lombjait: az ezüstös zöldtől a haragos zöldön át egészen „aranyos” zöldig a zöld minden árnyalata megtalálható az öthektáros kertben, nem akármilyen fakülönlegességek képviseletében.

Kedves és bájos, ahogy az aranysárga polleneket szélnek eresztik termetes cédrusaink, susogó borókáink, miközben itt énekelnek a madáretetőt egészen áprilisig hűségesen látogató széncinegék, kékcinegék, barátcinegék, erdei pintyek, feketerigók.

Ha nem csak a kiváló borokban, a tiszta, friss levegőben és az utolérhetetlen panorámában gyönyörködünk, de a lábunk elé is lenézünk egy kicsit, lépten-nyomon láthatjuk a cédrusok rokkaorsóra emlékeztető tobozbelsőit és a széthullott tobozpikkelyeket. A ciprusok tobozai is megértek, folyamatosan nyílnak szétszórva a magvaikat.

Ki gondolná, hogy vannak olyan növények, amik télen borulnak virágba? Pedig igen, korai virágzásukkal a Follyban számos növényünk megörvendeztet minket: így az illatos bogyóspuszpáng (Sarcococca confusa) - ami fekete bogyóival is odavonzza a tekintetet - éppúgy, mint a fehér vagy halvány rózsaszín téli bangita (Viburnum tinus) vagy az illatos tündérfa (Chimonanthus praecox), amelynek virágai - nevéhez hűen - már messziről is nagyon intenzív vaníliaillatot árasztanak.

Díszfüveink egész télen tartották magukat, a februári áteső, lapos fényben is igazán mutatósak.

Lassan kidugják a fejüket a tavaszi hagymások is, a tavasz első hírnöke, a téltemető (Eranthis hyemalis) már most is díszíti az arborétum felső részét.

Kertünket legjobb élőben látni, de lehetőség van a virtuális barangolásra is: https://storymaps.arcgis.com/stories/029ee6cd4114401c9678dcf27ddcac9a

 

 

Keresés