Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Kertészeti tanácsok a Follytól

A tavaszi időszakban sokkal szívesebben gondozzuk otthon növényeinket, virágjainkat, hiszen örömmel tölt el, ha látjuk fejlődni, virágozni őket. Kifejezetten jól tud esni, ha a kertben vagy a teraszunkon tevékenykedhetünk a jóleső levegőn és a vidám napsütésben. De vajon mi kell ahhoz, hogy növényeink megfelelő mértékben fejlődjenek és igazán jól érezzék magukat a cserepekben, illetve kint a kertben? A Facebookon elindított kertészkedős sorozatunk ebben segít Önöknek! Ezekből most pár tanácsot itt is szeretnénk megosztani:

· Ellenőrizzük a cserép méretét, hiszen, ha nem elég nagy a cserép, a növény sem tud növekedni. Ha túlságosan nagy cserépbe kerül, akkor csak a gyökerei nőnek, a zöld része nem fejlődik.

· Vizsgáljuk meg alaposan a növények gyökereit: ha például a cserepek alján kibújnak a gyökerek, akkor nagyon óvatosan ki kell emelni őket a cserépből, majd az elhalt végeket mindenképpen ajánlott levágni, így új erőre kaphat a növény.

· Évente, legkésőbb kétévente frissítsük, vagy teljesen cseréljük a növények földjét. Mindig figyeljünk arra is, hogy milyen típusú földet veszünk.

· Fagyosszentek elmúltával ültessük ki az egynyári virágokat, mint például az oroszlánszájat, körömvirágot, pillangóvirágot vagy napraforgót.

· Újítsuk meg a gyepet újravetéssel, de vethetünk magokat is a régi fű közé.

· Május végén vigyünk ki néhány szobanövényt a szabadba.

· Olyan növényt vásároljunk, ami a környékünkön, más kertekben is szépen nő, mert az valószínűleg nálunk is jól érzi majd magát.

· Úgy válogassuk össze kertünk növényeit, hogy minden évszakban legyen dísze a kertünknek, ügyeljünk a virágok virágzási sorrendjére is.

· A színes növényeket tegyük a napra – kivéve a sárgás színűeket, azokat inkább egy nagyobb fa északi oldalára.

· A fenyő esetében jó tudni, hogy alapvetően nem kényes növény, de a szélsőségeket nem igazán bírja. Az öntözésnél arra kell figyelni, hogy sok vizet kapjon, de ritkán. Ahogy a víz szivárog le a talajba, a növény gyökere is húzódik lefelé vele együtt. Minél mélyebben van a gyökere, annál kevesebb az esély, hogy kiszárad.

· Jó választás lehet a boróka ültetése, ugyanis jól tűri a szárazságot.

· A fák közül a hárs nagyon jól tűri a víznélküliséget, de a berkenyék ültetésével is jól járunk.

· Vérszilvát is érdemes ültetni – ez egy kevésbé ismert, de nagyon impozáns fafajta.

Jó kertészkedést kívánunk!

További kertészeti tanácsainkért kövessen a Facebook oldalunkon!

Keresés