Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Impozáns eredmények: a rangos borversenyekről újabb érmekkel tértek haza a Folly borai  

Impozáns eredmények:  a rangos borversenyekről újabb érmekkel tértek haza a Folly borai   

Aranyeső - A 2023-as nyári Berliner Wein Trophyn 400 tagú zsűri értékelte az asztalaikra letett borokat. 400 ember, 400 hozzáértő, 400 szakmabeli. Óriási szám. Óriási, és az is óriási, ha a több száz ember végül egybehangzó döntéssel értékel egy-egy borfajtát. Márpedig idén pontosan ez történt. A zsűri a Folly 22-es Kéknyelűjét, valamint az arborétum meghatározó növényéről elnevezett, olaszrizling és szürkebarát házasításával készült ’22-es Cédrus Cuvée-t is a legek közé választotta. A legjobbak közé konkrétan. Ráadásul nem ez az első alkalom, amikor a szakértők együttesen határoznak az elismerés mellett.

Nem volt ez másként a Winelovers Winelovers Wine Awards elnevezésű borverseny esetében sem, ahol 69 tagú zsűri – köztük Master of Wine-ok, Master Sommelier, WSET Diplomás borakadémikusok, borkereskedők, Borkollégium oktatók, elismert sommelier-k és más szakértők - pontozása alapján a Folly 21-es Rajnai Rizlingje TOP 20 reduktív fehérbor kategóriában a második helyen végzett, a Winelovers 100 listáján pedig a megtisztelő 30. helyezést tudhatja magáénak.

És ami mögötte van…

A gyűjteményes kert körül és a közeli dűlőkben található családi szőlőbirtokokon, mintegy 10 hektáron zajlik a munka, azaz a szőlőtermesztés. Az arborétumról való gondoskodás is érzelmi alapú, lévén generációról generációra szálló feladat, ami valójában mégsem feladat, még csak nem is kötelesség, vagy „muszáj”, „kell”, hanem hivatás, elhivatottság. Ugyanez a szellemiség vezérli a szőlőtőkék ápolását, a borok elkészítését, az anyaföld gondozását. Nem is lehetne ez másképpen, mivel a Folly borok jellegzetes karaktere többek között ennek a szív-lélek fűszernek köszönhető, amit úgy nevezünk: szeretet.

A borok nagy része reduktív eljárással készül, de egyes fajták hordós érleléssel nyerik el végső jellegüket. Vagyis itt nem pusztán lelkesedésről beszélhetünk, bár az is adott, hanem komoly hozzáértésről, ami minden egyes szőlőfajta esetében megmutatkozik.

Így készült

„A tavalyi aszályos év időjárása kedvezett a kéknyelűnek, jó érési mutatók mellett minden termés beérett, gyönyörű, egészséges szőlőfürtöket tudtunk betakarítani. Már a feldolgozásnál éreztük, hogy nem mindennapi évjáratunk lesz. A must erjesztésnél igyekeztünk a lehető legalacsonyabb hőmérsékletet választani, és a folyamatot minél tovább elhúzni annak érdekében, hogy meg tudjuk őrizni a gyümölcsösséget. Végül a bornak egy finomseprős érleléssel adtunk komplexitást. Úgy gondolom, hogy sikerült az eddigi legjobb Kéknyelű borunkat elkészíteni” – mondta az aranyéremmel elismert Kéknyelűről Nagy Leopold, a Folly borásza.

Idei kilátások

A Follyban idén szeptember 11-én kezdődött a szüret – először a szürkebarátot szedjük, majd ezt követi a muskotály. „Sem a tavalyi év aszályos időjárása, sem pedig az idei, szokatlanul csapadékos nyár nem volt jó hatással volt az idei termésre. Az elmúlt hetek jégesői szintén károsították az ültetvényeket. Mindezektől függetlenül, igyekszünk a legjobbat kihozni az évből, de az már biztos, hogy nagyjából 30 % -kal kevesebb termést tudunk betakarítani.” – tette hozzá Nagy Leopold.

Kóstoló

A Folly díjnyertes tételeit nemcsak a hármas borkóstoló kiegészítőjeggyel lehet megkóstolni, de szeptember végén induló borvacsoráinkon is állandó szereplők lesznek az aranyérmes és díjazott borok. További információ ITT olvasható.

 

 

Keresés