Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

A Folly Arborétum Noémie Goudal alkotásain

A Folly Arborétum Noémie Goudal alkotásain

2023. június 29-én nyílik Noémie Goudal, Inhale/Exhale kiállítása a veszprémi Művészetek Házában (Dubniczay-palotában) a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében.

Noémie Goudal francia képzőművész a Balaton Eye nemzetközi rezidens művészeti program egyik résztvevőjeként egy új mű létrehozására kapott felkérést. A fényképészet iránt elkötelezett művész az érzékelés mechanizmusait és a kép fogalmát vizsgálja. Gyakran egyszerű eszközökkel létrehozott műveiben teátrális koreográfiák és díszletek megkomponálása, performanszok és installációk formájában, a kép és a valóság, az ember és a természet alkotta világ között navigálva lenyűgöző élményeket hoz létre. Alkotási folyamatának részeként először szétbontja a képet, hogy rétegenként újra felépítse, majd a tájjal kapcsolatban nagyszabású, illúziót keltő intervenciókat hozzon létre, amit aztán filmben és fotográfiában dokumentál.

Az Inhale/Exhale cím létezésünk ritmusára utal, amely az emberi élet egyik alapvető feltétele ezen a bolygón. A kiállítás címe a kiállítás részét képező videómunkáról (2021) kapta a nevét, amely a természet ábrázolását mutatja: egy kis tavat körülvevő erdőben megbúvó buja környezetet. A békés és harmonikus természeti környezetről kiderül, hogy egy megrendezett helyszín, ahol a természetet ábrázoló kellékek lassan a pusztulás helyszínévé alakulnak, amelyet egy drámai hangzásvilág erősít fel. A kiállításon emellett látható a Démentèlement III (2018) című fotóinstalláció is, amely az állókép és a mozgókép metszéspontjában elhelyezkedő formai tanulmány, egy fordított szobrászati folyamatot ábrázol, amelyben Goudal fokozatosan és aprólékosan redukál egy hegyi tájat, amely a néző tekintetét kihívás elé állítja.

A Balaton-Veszprém régióban töltött rezidenciája során a táj különleges jellegzetességeit vizsgálta: az ősi barlangoktól kezdve a sziklaalakzatokon át a Balaton északi részének egyedi jellegzetességéiig. Itt, a badacsonyi dombok között található Folly Arborétumban figyelte meg a permi homokkő sekély, szilikátos talajon növekvő rendkívüli növényvilágát és egyedi növényzetét. Ennek eredményeként jött létre a Stéréoscopes (2023) új installációja, amelyet első alkalommal mutatnak be most. Mint korábbi kiállításain, a XIX. századi lencsés sztereoszkópos technika bevonásával a közönséget is arra hívja, hogy aktívabban kapcsolódjon munkáihoz. Az egyszerű elven alapuló lencsék két különböző képre fókuszálnak, amelyeket mindkét szem külön-külön szemlél, majd az agyban kombinálva egyetlen, háromdimenziós jelenet illúzióját keltik.

Noémie Goudal (sz.1984) 2010-ben diplomázott a Royal College of Arts-on (Egyesült Királyság), ahol MA diplomát szerzett fotográfiából. Goudal munkái olyan közgyűjteményekben találhatók, mint a Victoria and Albert Museum, London, Egyesült Királyság; Centre Pompidou, Párizs, Franciaország; David Roberts Art Foundation, London, Egyesült Királyság; FOAM Museum, Amszterdam, Hollandia; Fotomuseum Winterthur, Winterthur, Svájc; Kadist Art Foundation, Párizs, Franciaország; Kiran Nadar Museum of Art, Újdelhi, India és The New Art Gallery Walsall, Walsall, Egyesült Királyság. Noémie Goudal Párizsban él és dolgozik.

A kiállítás kurátora Claudia Küssel.

A kiállítás augusztus 27-ig tekinthető meg.

noemiegoudal.com

claudiakussel.com

 

 

Keresés