Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Folly Fényfestés

FOLLY FÉNYFESTÉS

A Folly Arborétum területén számos helyen látványos fényjátékkal találkozhatunk. A változatos színeknek és fényanimációknak köszönhetően összesen 8 helyszínen kelnek új életre a növények, a kert ikonikus fái és elevenednek meg a kültéri műalkotások, térelemek. A Folly Fényfestés fényeit minden nap napnyugta után kapcsoljuk fel. Élvezzék az esti séta különleges és izgalmas fényeit arborétumunkban!

A Fényfestés vezetett kerti séta keretében is megismerhető. Vásároljon kiegészítő jegyet a sétára online ITT. 

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a fényfestés kerti séta nem érinti az arborétum egész területét, csak a fényfestésben érintett alsó és középső kertrészeket, tehát nem teljes arborétumi séta. Éttermünk a programok előtt és a kezdési időponttól függően a séták után is nyitva tart, szeretettel várjuk vendégeinket!

 

 

1.) Sötétedést követően a látogatót először az Arborétum bejáratában található üdvözlőkő fényjátéka varázsolja el. A tábla hátoldalán világító fénykeret a kő árnyékait emeli előtérbe, amelyet a Folly feliraton keresztül nézve láthatunk. A fény az idő múlását szimbolizálja és pontosan egy perc alatt kerüli meg a feliratot.

2.) Az arborétumba belépve az atlaszcédrusok koronájába épített Folly fészek alakul át szemünk előtt egy mesebeli bárkává. A lámpák kéken világító színe a kert növényeinek és az embernek oly fontos vizet szimbolizálja, fél percenként habzó fehéren csillogó hullám törésekkel.

3.) A Folly fészket elhagyva pár lépés után az Ősök szobrához érünk, ahol egy alkotáson láthatjuk az arborétumalapítót és utódait – azokat az embereket, akik egészen az elmúlt időkig ápolták, gondozták az arborétumot. Az idetelepített fények percenként egyszer fehér fényben emelik ki az műalkotást és az ősöket.

4.) Tovább haladva a kert szíve felé, a központi fogadótér felett kel életre a süttői mészkőből készült Békesség Nektek szobor. Itt egy egészen új művészeti ágazattal ismerkedhetünk meg: ez a 3D mapping, amelynek világhírű alkotói és úttörői között sok magyarral is találkozhatunk. A szoborról fotogrammetrikus eljárással készült egy háromdimenziós modell, aminek felhasználásával tér-illúziókeltő animációk születtek és amelynek köszönhetően szinte „mozdul” és életre kel a mű. Az animációk között többek között a Physarum gomba fonalak valóságos növekedési mintázatát és viselkedését láthatjuk.

 

5.) A Békesség Nektek szobortól kissé nyugatra található az eskető helyként is kedvelt csüngő kék atlaszcédrus liget. Jellegzetes ágait lézernyaláb világítja meg. Vigyázat! A lézerfény szemkárosító hatású lehet, ezért kerüljük a lézerfénybe nézést!

6.) Az esketőhely szomszédságában található a fapallón bejárható, 2014-ben telepített tengerparti mamutfenyő liget, amely nem mást, mint a vizet jeleníti meg – a Folly fészektől eltérően azonban nem az állóvizet, hanem a folyót. A pallók alá rejtett fényfüzér és annak fényhullámai képzeletben elkísérnek minket a tengerparti mamutfenyők páradús származási helyére, az óceán partjára is.

7.) A tengerparti mamutfenyő liget mellett található az étterem épülete és a grillterasz. A tavasztól őszig üzemelő grillpult szomszédságában áll a kert egyik büszkesége, a 2022-ben Áder János köztársasági elnök úr által örökbefogadott himalájai cédrus, amit álló fénnyel világítunk meg. Ez a fényhatás a fákra mindig veszélyt jelentő tüzet szimbolizálja.

8.) Fénysétánkat ismét a szárazságtűrő növényekkel, évelőkkel beültetett központi fogadótér felé folytatjuk, és itt érünk el az utolsó állomáshoz is. A Békesség Nektek szobor felett 2 termetes lombkoronájú himalájai cédrus őrzi a kert nyugalmát. A lombokon az Ősök arcképei néznek vissza ránk - az elődöket mesterséges intelligencia segítségével keltettük életre. A vetítés során azonban nem csak a kertre elégedetten letekintő alapítókkal találkozhatunk, hanem az arborétum különböző növényeinek tobozai is megjelennek – dinamikusan, egymásba érve, együtt jelenítik meg mindazt a kitartást, reményt és hitet, amely végig kísérte a kert 117 éves történetét és amely most is tetten érhető az arborétum minden pontján.

 

 

 

A Folly Fényfestés kerti séta túravezetéssel programunkról további információ és online jegyvásárlási lehetőség ITT

Tartson velünk, szeretettel várjuk a Folly Arborétumban!

Jó tudni! ​Érkezés előtt figyelje a pénztárzárás időpontját: az utolsó belépőjegyek zárás előtt 1 órával vásárolhatók meg.

Keresés