Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Boraink

A szőlőszem, amíg a tőkéről elér egy palack mélyére, nagyon hosszú utat jár be. Sok munka és gondoskodás kíséri útját, csakúgy, mint Arborétumunk fáinak történetét.

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken 7 hektáron folyik a szőlőtermelés, amely, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban. A Kisörsi-hegy biztosít megfelelő termőterületet vezető szőlőfajtáinknak: a szürkebarátnak, az ottonel muskotálynak, a kéknyelűnek, a rajnai rizlingnek, a budai zöldnek és az olaszrizlingnek.

Boraink nagyrésze reduktív eljárással készül, de egyes tételek (mint a Cédrus) hordós érlelést is kapnak. Kedvelt boraink között kiemelkedő a gyümölcsös ízvilágú Boróka, amely muskotály, olaszrizling és szürkebarát házasításának az eredménye, és az elegáns Cédrus, amelyet szintén az arborétum szőlőjéből, olaszrizling és szürkebarát házasításával állítunk elő.

 

Budai Zöld:

Magyar fajta, a Kárpát-medencében alakult ki, a budai szőlőkről kapta nevét, ahol egykor közkedvelt volt. Ma már leginkább Badacsonyi borvidéken találkozhatunk vele. A kéknyelű porzópárjaként volt ismert. Vastag levélszövetű, gyapjas fonákú, levélszéle csipkés. Bőséges termésű, fürtje nagy, tömött, bogyói közepesen nagyok, kissé megnyúltak. Rothadásra hajlamos. Bora különleges ízvilágú, ropogós savakkal, citrusos és zöldalmás jegyekkel jellemezhető.

Ültetvény nagysága: 0,8 ha

Termőhely: Kisörsi-hegy

Kosárba

Szürkebarát:

A szürkebarát franciaországi eredetű szőlőfajta, a pinot családból származik. Valószínűleg eredetileg a pinot noir egyik klónja. Burgundiában a középkorban már ismerték, innen 1300 évek környékén érkezett Magyarországra. Németországban csak a 16. század végén jelent meg. Mára a legtöbb bortermelő országban megtalálható, termesztik Kanadában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban is. Kicsi és nagyon tömött fürtű. Bora gazdag ízekben, extraktban, finom savú. Magyarországon lassan fejlődő, félédes és száraz fehérborokat készítenek belőle. Szürkebarát borunkat összesen kilenc hónapig érleltük kis méretű tölgyfahordókban. Bársonyos ízvilágú bor, melyre zöldalmás, citrusos és fűszeres aromák jellemzőek. Kiváló kísérője halaknak, fehér húsoknak és salátáknak.

Ültetvény nagysága: 1 ha

Termőhely: Kisörsi-hegy

 

Olaszrizling:

Az olaszrizling olasz, vagy francia eredetű szőlőfajta. Magyarországon az egyik leggyakoribb fehérborszőlő. Franciaországból került hazánkba a 19. század közepén. Leginkább a nagy filoxéra járvány elpusztította szőlők helyébe ültették. Bora a magyarországi termőhelyeken mára sokkal jobb eredményeket ad, mint hazájában. Fürtje kicsi és tömött. Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, vékony héjú. Borának ízvilága sokszor a keserű manduláéra emlékeztet. Savai szelídek, de mértéke a termelőhelytől függ. Csopakon a leglágyabb, Badacsony felé a savas jelleg erősödik. Október elején szüretelik. Későn érő fajta, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli fekvésű lejtőket. Termése majdnem állandó minőségű, de a rothadás, a lisztharmat néha eléri. Olaszrizling borunkat feldolgozás után tölgyfahordókban erjesztjük és kilenc hónapig érleljük. Az elkészült bor egyaránt magában hordozza a borvidék és a fajta jellegzetességeit.

Ültetvény nagysága: 1,5 ha

Termőhely: Kisörsi-hegy

 

Muscat Ottonel:

A muskotály a legősibb fehér szőlőfajták egyike. Számos változata mellett, csemegeszőlőként is igen kedvelt, gyakran használják mazsolának vagy készítenek belőle szőlőlét, pálinkát. A szőlő cukortartalma viszonylag nagy, így melegebb éghajlatú vidéken könnyebb belőle édes bort készíteni. Népszerűségének oka, hogy a szőlő ízét jól visszaadja. A sok savnak köszönhetően a muskotályok sokáig érlelhetőek. Muscat ottonel borunkat bódító virágillat, sárgabarackos és hűvösen citrusos, zöldes aromák hangulata jellemzi, utóízében pedig enyhe narancsos jegy jelenik meg. Kiváló kísérője fehér húsoknak és salátáknak, de akár desszertek mellé is fogyasztható.

Ültetvény nagysága: 1 ha

Termőhely: Szénégető-dűlő

 

Kéknyelű:

A kéknyelű egy magyar szőlőfajta, amit csak Badacsonyban és a Balaton-felvidéken termesztettek. A fajta nevét a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta. Bogyója közepes méretű, zöldes-fehér színű, pontozott, héja vastag. Női virágú, ezért termékenyülése bizonytalan. a beporzás a szél segítségével történik. A fő porzó fajtája a budai zöld, ezzel együtt telepítik. Későn érő, október közepe vége felé szüretelhető, emiatt mustfoka erősen függ az évjárattól. A filoxéravész előtt népszerű és drága volt. Napjainkban az egyedi borok iránti kereslet hatására egyre több pincészet készít tisztán kéknyelűből bort. A fajta népszerűsítésének érdekében Badacsonyban minden évben megtartják a kéknyelű virágzásának ünnepét. Bora halványszínű, illata visszafogott, főleg fehér húsú gyümölcsökre, citrusokra, néha virágokra és zöldfűszerekre emlékeztet.

Ültetvény nagysága: 0,3 ha

Termőhely: Kisörsi-hegy

Kosárba

Rajnai Rizling:

A rajnai rizling Németországból származó szőlőfajta. Fürtje kicsi, tömött, sokszor szabálytalan alakú. Közepes termésű. Magyarországon szeptember végétől, vagy akár több hónappal később is szüretelhetik. Rothadásra hajlamos és a lisztharmatra is érzékeny. Bora kemény, de finom savakkal rendelkezik, extrakt tartalma nagy. Termőhelytől és feldolgozástól függően sokoldalú lehet, a könnyű, vékony, savas bortól egészen a testes, nagy cukortartalmú csemegeborig.

Ültetvény nagysága: 0,3 ha

Termőhely: Kisörsi-hegy

Kosárba

 

További borainkért kattintson ide!

Keresés