Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Arborétumi séta

"Az arborétum olyan mint egy ékszerdoboz, kicsi, de minden darabja kincset ér” – mondta látogatását követően a dendrológia elismert szakembere, Johann Gerd Krüssmann (1910–1980).

Egész évben nyitvatartó Arborétumunk nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csak különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem Isten segítségével négy generáció elkötelezett munkája és kitartása. Legyen részese családunk történetnek! Ismerje meg a százéves cédrusok nyugalmát, a varázslatos balatoni panorámát.

Az arborétum magját, a szőlőbirtokok fölött meghúzódó sziklás, köves „Öreg Arborétumot” dédnagypapánk, Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette száztíz évvel ezelőtt. Nagyapánk dacolva az államosítással folytatta a munkát. Édesapánk visszavásárolta az ellopott területeket és megnyitotta a kertet a nyilvánosság elött. Az arborétum és a csatlakozó erdő, mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje féle virul itt.

A Folly Arborétum sokáig a cédrus telepítések kezdeményezője volt. A Komárom-Esztergom megyei Agostyáni Arborétum állománya is innnen származik. A világ mind a 25 ciprus faja és három változata helyet talált az arborétumban – így a valódi mediterrán ciprus (Cupressus sempervires) változatos sora mellett, ez a szép szürke lombú arizónai ciprus (C. arizonica) is. Ritkábban látható fajok közül bemutatunk néhányat, így az amerikai MacNab ciprust (C. macnabiana), a Gowen ciprust (C. goveniana), a Kuyamaka ciprust (C. stephensonii); az Ázsiaiak közül a Kashmir ciprust (C. cashmeriana), a Himalájai ciprust ( C. torulosa), Ducloux ciprustd (C. duclouxiana) a gyönyörű, fél évszázdos könnyező ciprust ( C. funebris ) is.

Az arborétum eredeti telepítései között ott volt az óriástobozú vagy Coulter-/Kulter-fenyő (Pinus coulteri) azaz, Európaban az elsők között került ide ez a kulonos kalifornai, Baja-kaliforniai faj és fejlődött termő fává az Örsi-hegy oldalán. Ma az eredeti, öreg arboretumi fa magjaiból nevelt két fiatalabb, de már termetes, toboztermő fa lathato itt. Az északi félteke legnehezebb tobozú fenyője: elérheti a 45 cm-es hosszúságot és a 5 kg-os nedves súlyt.

A legérdekesebb és legjellemzőbb fák megismerését művészi képekkel illusztrált táblák segítik. Ha nem elég az, ami a táblán van, QR-jel segít a további ismeretekhez.

Az Arborétum legmagasabb pontján található fenyőtobozok tengelyét és pikkelyei csavarvonalas felépítését jelképező, lombozat fölé emelkedő kilátó, az arborétum egyik új látványossága, jelképe. A kilátóból fenséges panoráma tárul fel a sziget- vagy “tanúhegyekre”; a vulkáni kitörések bazaltorgonás “sapkája” védte meg a pannon tengeri homok és agyag egykor kétszáz méterrel magasabb szintjét a lepusztulástól. A Badacsony 11 km kerületű és tengerszint feletti magassága 438 m.

Aktuális belépő árainkat a "Belépők" fül alatt találja.

 


Az Arborétum térképe:


 
Címünk:
Folly Arborétum és Borászat
8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.
 
Megközelítés:
Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy a Folly Arborétumhoz vezető utak keskenyek és egysávosak, a főútról letérve dombon felfele kell haladni, néhol meredek kapaszkodókkal, ezért megkérjük Önöket, hogy ide látogatásukkor fokozott óvatossággal közlekedjenek!
 
 
· autóval érkezőknek: Ábrahámhegy felől a Folly táblával jelölt kereszteződésben, a 71-es útról letérve a Kápolnavölgyi úton keresztül érhető el az arborétum
 
· vonattal érkezőknek: Badacsonyörs állomáson leszállva, átkelve a 71-es úton a Szőlő utcán elindulva a következő útvonalon: Erdős-köz – Kápolnavölgyi út (11 perc, 1,3 km)
 
· túrázóknak: gyalogosan Ábrahámhegy felől érkezve a piros vonás jelzésen a Pálos Kolostorrom érintésével végig a turistajelzésen, majd a Klastrom utca, Hegyalja út, Kápolnavölgyi út vonalán (Ábrahámhegyről indulva cca. 5,4 km a távolság, az egész körtúra 9 km hosszú)
 
· kerékpárosoknak a Balatoni Bringakörúton: Ábrahámhegy felől érkezve Badacsonyörsön, a Folly táblával jelölt kereszteződésben átkelve, a 71-es úton tovább a Kápolnavölgyi úton (cca. 600 – meredek, keskeny, aszfaltos útszakasz, kerékpárral nehezen járható!)

Távozáskor kérjük, kövessék a javasolt haladási irányt jelző táblákat!

 
 

Keresés