Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Termékek Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Arborétumi séta egyénileg

"Az arborétum olyan mint egy ékszerdoboz, kicsi, de minden darabja kincset ér” – mondta látogatását követően a dendrológia elismert szakembere, Johann Gerd Krüssmann (1910–1980).

Egész évben nyitvatartó Arborétumunk nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csak különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem Isten segítségével négy generáció elkötelezett munkája és kitartása. Legyen részese családunk történetének! Ismerje meg a százéves cédrusok nyugalmát, a varázslatos balatoni panorámát.

Az arborétum magját, a szőlőbirtokok fölött meghúzódó sziklás, köves „Öregarborétumot” dédnagypapánk, Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette száztizenöt évvel ezelőtt. Nagyapánk dacolva az államosítással folytatta a munkát. Édesapánk visszavásárolta az ellopott területeket és megnyitotta a kertet a nyilvánosság elött. A kibővült arborétum és a csatlakozó erdő mintegy 400 tűlevelű és 200 lombos fa és cserje, valamint több ezer virágzó évelő otthona.

A Folly Arborétum sokáig a cédrus telepítések kezdeményezője volt. A Komárom-Esztergom megyei Agostyáni Arborétum állománya is innnen származik. A világ mind a 25 ciprus faja és három változata helyet talált az arborétumban – így a valódi mediterrán ciprus (Cupressus sempervires) változatos sora mellett, ez a szép szürke lombú arizónai ciprus (C. arizonica) is. Ritkábban látható fajok közül bemutatunk néhányat, így az amerikai MacNab ciprust (C. macnabiana), a Gowen ciprust (C. goveniana), a Kuyamaka ciprust (C. stephensonii); az Ázsiaiak közül a Kashmir ciprust (C. cashmeriana), a Himalájai ciprust ( C. torulosa), Ducloux ciprustd (C. duclouxiana) a gyönyörű, fél évszázdos könnyező ciprust ( C. funebris ) is.

Az arborétum eredeti telepítései között ott volt az óriástobozú vagy Coulter-/Kulter-fenyő (Pinus coulteri) azaz, Európában az elsők között került ide ez a különös kalifornai, Baja-kaliforniai faj és fejlődött termő fává a Kisörsi-hegy oldalán. Ma az eredeti, öregarborétumi fa magjaiból nevelt két fiatalabb, de már termetes, toboztermő fa látható itt. Az északi félteke legnehezebb tobozú fenyője: elérheti a 45 cm-es hosszúságot és a 5 kg-os nedves súlyt.
 

Az Arborétum legmagasabb pontján található fenyőtobozok tengelyét és pikkelyei csavarvonalas felépítését jelképező, lombozat fölé emelkedő kilátó, az arborétum egyik új látványossága, jelképe. A kilátóból fenséges panoráma tárul fel a sziget- vagy “tanúhegyekre”; a vulkáni kitörések bazaltorgonás “sapkája” védte meg a pannon tengeri homok és agyag egykor kétszáz méterrel magasabb szintjét a lepusztulástól. A Badacsony 11 km kerületű és tengerszint feletti magassága 438 m.

Fedezze fel a tobozok világát, kalandozzon kedvére és vegyen részt ingyenes pecsétgyűjtő játékunkban!
A Folly páratlan örökzöldjeinek megismerésében segítségére lesz a kiállítótérben megnyílt tobozkiállítás és a kertben kialakított tobozkörút, ahol 10 különböző fánál pecsétet helyeztünk el. A kiállításon 22 növényfajt mutatunk be a látogatóknak: a tárlókban egyaránt helyet kapnak a cédrus nemzetség képviselőinek tobozai éppúgy, mint a ciprusok vagy a hosszútűs fenyők tobozai. A különleges fák között megbúvó hangulatos kerti sétányokon felfedezésre váró tobozkörúton mindezt élőben is megcsodálhatják vendégeink. Sétára és pecsételésre fel - minden pecsétgyűjtő ajándékot kap!
Ingyenes program, mely az alap arborétumi belépőjeggyel látogatható.
 

Aktuális belépő árainkat a Belépők fül alatt találja.

 

Az Arborétum bejárása kb. 1-1,5 órát vesz igénybe.

 


Az Arborétum térképe:


 
 

Keresés