Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Folly élmények

    

Bor- és Szörpkóstolók 

Egész évben szeretettel várjuk arborétumunkba. Válassza kóstolós belépőjegyeink egyikét és kóstolja meg borainkat vagy házi szörpjeinket, amelyekhez sós perecet vagy hamburgert kínálunk ajándékba. Előzetes bejelentkezés esetén, többtételes szakmai borkóstolóval várjuk a nagyobb létszámú csoportokat. Szintén vállaljuk céges rendezvények és csapatépítő programok szervezését is, melyekről bővebben a "Ajánlataink - csoportoknak" fül alatt olvashat.

Ha csak egy-egy tételt kóstolna, természetesen ennek sincs akadálya. Sétáljon 100 éves cédrusok között, és a kirándulás végén, vagy akár a séta közben, a fák árnyékában megpihenve, gyönyörködjön a káprázatos balatoni panorámában egy pohár borral a kezében. 
 

Aktuális kóstolós belépőinket a "Belépők" fül alatt találja.


"Az arborétum olyan mint egy ékszerdoboz, kicsi, de minden darabja kincset ér” – mondta látogatását követően a dendrológia elismert szakembere, Johann Gerd Krüssmann (1910–1980).

Egész évben nyitvatartó Arborétumunk nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csak különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem Isten segítségével négy generáció elkötelezett munkája és kitartása. Legyen részese családunk történetnek! Ismerje meg a százéves cédrusok nyugalmát, a varázslatos balatoni panorámát.

Az arborétum magját, a szőlőbirtokok fölött meghúzódó sziklás, köves „Öreg Arborétumot” dédnagypapánk, Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette száztíz évvel ezelőtt. Nagyapánk dacolva az államosítással folytatta a munkát. Édesapánk visszavásárolta az ellopott területeket és megnyitotta a kertet a nyilvánosság elött. Az arborétum és a csatlakozó erdő, mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje féle virul itt.

A Folly Arborétum sokáig a cédrus telepítések kezdeményezője volt. A Komárom-Esztergom megyei Agostyáni Arborétum állománya is innnen származik. A világ mind a 25 ciprus faja és három változata helyet talált az arborétumban – így a valódi mediterrán ciprus (Cupressus sempervires) változatos sora mellett, ez a szép szürke lombú arizónai ciprus (C. arizonica) is. Ritkábban látható fajok közül bemutatunk néhányat, így az amerikai MacNab ciprust (C. macnabiana), a Gowen ciprust (C. goveniana), a Kuyamaka ciprust (C. stephensonii); az Ázsiaiak közül a Kashmir ciprust (C. cashmeriana), a Himalájai ciprust ( C. torulosa), Ducloux ciprustd (C. duclouxiana) a gyönyörű, fél évszázdos könnyező ciprust ( C. funebris ) is.

Az arborétum eredeti telepítései között ott volt az óriástobozú vagy Coulter-/Kulter-fenyő (Pinus coulteri) azaz, Európaban az elsők között került ide ez a kulonos kalifornai, Baja-kaliforniai faj és fejlődött termő fává az Örsi-hegy oldalán. Ma az eredeti, öreg arboretumi fa magjaiból nevelt két fiatalabb, de már termetes, toboztermő fa lathato itt. Az északi félteke legnehezebb tobozú fenyője: elérheti a 45 cm-es hosszúságot és a 5 kg-os nedves súlyt.

A legérdekesebb és legjellemzőbb fák megismerését művészi képekkel illusztrált táblák segítik. Ha nem elég az, ami a táblán van, QR-jel segít a további ismeretekhez.

Az Arborétum legmagasabb pontján található fenyőtobozok tengelyét és pikkelyei csavarvonalas felépítését jelképező, lombozat fölé emelkedő kilátó, az arborétum egyik új látványossága, jelképe. A kilátóból fenséges panoráma tárul fel a sziget- vagy “tanúhegyekre”; a vulkáni kitörések bazaltorgonás “sapkája” védte meg a pannon tengeri homok és agyag egykor kétszáz méterrel magasabb szintjét a lepusztulástól. A Badacsony 11 km kerületű és tengerszint feletti magassága 438 m.

Aktuális belépő árainkat a "Belépők" fül alatt találja.

 


Az Arborétum térképe:Csoportoknak:

Ha csoporttal, baráti társasággal érkezne hozzánk, esetleg céges rendezvényhez keres a megfelelő helyszínt, akkor a legjobb helyen jár. Az Arborétum, a borozóteraszaink illetve a fogadó épületünk kiváló terep lehet céges rendezvényeknek és csapatépítő programoknak is. Engedje, hogy segítsünk egy nem mindennapi helyszínnel emlékezetessé tenni céges rendezvényeit. Legyen Nálunk a meeting, csapatépítés, kirándulás. 

Csoportos jelenkezés esetén kérjük töltse le előzetes jelentkezési lapunkat, és ezt kitöltve keresse kollégánkat az info(kukac)follyarboretum.hu e-mail címen.

 

Keresés